Wie is er nou niet opgegroeid met de verhalen over Jip en Janneke. Ze zijn niet meer weg te denken uit de boeken van Annie M.G. Schmidt. Wij nemen je graag mee in het leven van Jip en Janneke.

Wie was Annie M.G. Schmidt?

Annie Maria Gertruida Schmidt was een beroemde Nederlandse dichteres en schrijfster. Annie is geboren in Kappele, Zeeland. Op de middelbare school was Annie niet zo goed in Nederlands. Ze heeft zelfs een keer een twee op haar rapport gehad. Na een aantal verschillende banen kwam Annie bij ‘Het Parool’ terecht. Daar verscheen al snel haar eerste kinderversje in de krant. Dat versje ging over drie augurken die met een karretje uit rijden gingen, maar uiteindelijk in een pot met zuur belandden.

Annie vond het erg leuk om verhalen te schrijven over ondeugende kinderen.

Tijdens haar werk voor ‘Het Parool’ leerde ze Fiep Westendorp kennen. Fiep heeft alle tekeningen bij onder anderen Jip en Janneke gemaakt.

De boeken die Annie heeft geschreven zijn meestal een mix van fantasie en werkelijkheid.

In 1995 is Annie helaas in haar slaap overleden. Zij is nu nog terug te zien in Madame Tussaud. Daar staat een wassen beeld van Annie M.G. Schmidt.

Wie zijn Jip en Janneke en wie komen er nog meer in de verhalen voor?

Laten we beginnen met Jip. Jip is een ondeugende kleuter en woont naast Janneke. Beer is zijn lievelingknuffel. Je komt hem in veel verhaaltjes tegen.

Janneke is ook een ondeugende kleuter en is het nieuwe buurmeisje van Jip. Janneke heeft een poes die Siepie heet. Poppejans is de pop van Janneke.

Samen beleven ze vele avonturen.

Jip en Janneke zijn Takkie, de hond, een keer onderweg tegen gekomen. Takkie had geen baasje dus mocht hij bij Jip en Janneke komen wonen. Er staat een etensbak bij Jip en er staat er een bij Janneke.

Wanneer je vader voorbij ziet komen is het meestal de vader van Jip. De vader van Janneke komt bijna niet voor in de verhalen.

Het is niet echt duidelijk of moeder de moeder is van Jip of van Janneke. Het wisselt een beetje tussen de verschillende verhaaltjes.

Wanneer zijn Jip en Janneke ontstaan?

De avonturen van Jip en Janneke verschenen in 1952 voor het eerst op een wekelijkse kinderpagina van ‘Het Parool’. Vanaf 1953 werden de avonturen van Jip en Janneke gebundeld in boekjes. De reeks bestond uit acht verschillende boekjes. Daarna volgden er nog vele boekjes over de avonturen van Jip en Janneke. De Jip en Janneke boeken zijn in elf verschillende talen gepubliceerd.

Een aantal verhalen zijn geïnspireerd door haar zoon die graag met het buurmeisje speelde. Jip en Janneke beleven alledaagse avonturen, waardoor alle kinderen zich wel in een verhaal kunnen herkennen.

De grote Jip en Janneke voorleesbundel

In 1977 verscheen de grote bundel van Jip en Janneke voor het eerst. Met alle verhalen, van de eerste kennismaking door het gat in de heg, tot het verhaal waarin Jip en Janneke afscheid nemen (Dag Jip! Dag Janneke!). Met de iconische zwart-wit illustraties van Fiep Westendorp, en een flink aantal paginagrote illustraties in kleur. Het boek heeft een mooie  omslag met de vrolijk gekleurde mutsjes en de mooie stevige letters, dat al die jaren onveranderd is gebleven.

Andere Jip en Janneke boeken

Er zijn ontzettend veel andere boeken over de avonturen van Jip en Janneke geschreven. Wij lichten er graag een aantal uit:

Met Jip en Janneke door Nederland: Dicht bij huis hebben Jip en Janneke het altijd goed naar hun zin. Ze fietsen en steppen door de straten, en stampen in grote plassen. Maar Jip en Janneke trekken er ook graag op uit. Ze komen op de mooiste plekken, zoals het strand, Artis en de kinderboerderij. In dit voorleesboek zijn de leukste typisch Nederlandse verhalen over Jip en Janneke verzameld.

Jip en Janneke vriendjes voor altijd!: Jip en Janneke zijn de beste vriendjes. Vanaf het moment dat Jip door een gat in de heg zijn nieuwe buurmeisje Janneke ziet, zijn ze onafscheidelijk. Als Janneke ziek is, gaat Jip meteen op bezoek en als Jip zijn eten niet op kan, verzint Janneke een list. Als ze ruziemaken, leggen ze het altijd snel weer bij, want beste vriendjes dat ben je voor altijd!

Bekijk ook eens de andere boeken van Jip en Janneke. Er zijn boeken geschreven over de seizoen, maar ook over feestjes.

Overige Jip en Janneke artikelen

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar in een Jip en Janneke versie. Borden, bekers, broodtrommels, kaarten, kalenders, knuffels, houten blokken, ukelele, lampen, geboortetegeltjes, speelgoed koffertjes, puzzels en nog veel meer.
Wanneer je kind een echte Jip en Janneke fan is kun je helemaal los gaan met het verzamelen van alle leuke hebbedingetjes en het speelgoed. Een kinderkamer helemaal in Jip en Janneke thema moet ook geen probleem zijn. Er is zoveel leuks te koop!

Annie M.G. Schmidt lezing

Sinds 2000 wordt er elk jaar een Annie M.G. Schmidt lezing gegeven. Inmiddels is de lezing een begrip in de wereld van de Nederlandstalige kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een bekende schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op deze kinder- en jeugdliteratuur. Dit jaar wordt de lezing gegeven door Koos Meinderts op 19 mei 2021. Meer informatie over de Annie M.G. Schmidt lezing vind je hier: https://www.lezen.nl/nieuws/koos-meinderts-houdt-de-annie-m-g-schmidtlezing-2021/

Wie zijn Jip en Janneke?

Laten we beginnen met Jip. Jip is een ondeugende kleuter en woont naast Janneke. Beer is zijn lievelingknuffel. Je komt hem in veel verhaaltjes tegen. Janneke is ook een ondeugende kleuter en is het nieuwe buurmeisje van Jip. Janneke heeft een poes die Siepie heet. Poppejans is de pop van Janneke. Samen beleven ze vele avonturen.

Wanneer zijn Jip en Janneke ontstaan?

In 1977 verscheen de grote bundel van Jip en Janneke voor het eerst. Met alle verhalen, van de eerste kennismaking door het gat in de heg, tot het verhaal waarin Jip en Janneke afscheid nemen (Dag Jip! Dag Janneke!)

Wie zijn de makers van Jip en Janneke?

De verhalen zijn geschreven door Annie M.G. Schmidt, de iconische zwart-wit illustraties zijn van Fiep Westendorp. Een gouden duo wat elkaar ooit op het werk voor het eerst leerde kennen.

Zijn er alleen boeken of kan ik meer items kopen?

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar in een Jip en Janneke versie. Borden, bekers, broodtrommels, kaarten, kalenders, knuffels, houten blokken, ukelele, lampen, geboortetegeltjes, speelgoed koffertjes, puzzels en nog veel meer.

Is Jip en Janneke alleen in het Nederlands verkrijgbaar?

Nee, de boekjes zijn in meerdere talen vertaald. De boeken zijn ook in het Pools, Duits, Engels, Spaans en zelfs in het mandarijns verkrijgbaar.