Voorlezen is niet alleen ontzettend leuk en gezellig, maar ook nog eens super belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Waar is het nou zo belangrijk voor? Dat vertellen wij je graag!

Waarom is voorlezen nou zo belangrijk?

Jonge kinderen leren ontzettend veel van voorlezen. Om te beginnen stimuleert voorlezen de taalontwikkeling. Je kind leert nieuwe woorden kennen, maar leert ook de regels van de taal, zoals de manier waarop zinnen worden opgebouwd. Wanneer je met je kind praat over een boek stimuleer je hem om ook actief met de taal aan de slag te gaan.

Voorlezen is niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling. Het stimuleert ook het concentratievermogen en het goed leren luisteren. Je zult merken dat je kindje gestimuleerd wordt om mee te gaan in de fantasie van het verhaal. Hij wordt helemaal meegezogen in het verhaal. Soms hoor je stukjes uit het verhaal later weer terug in het spel.

Bij sommige boeken leert je kind ook nieuwe dingen over de wereld om zich heen. Hierdoor krijgt hij steeds een beetje meer grip op zijn directe omgeving. Voorlezen over onderwerpen waar je kind op dat moment druk mee bezig is kan steun bieden om grip te krijgen. Een ander voordeel van voorlezen over een onderwerp waar je kind druk mee is, is dat je gemakkelijk in gesprek kunt raken over dat onderwerp.

Over het algemeen beleven kinderen veel plezier aan het voorlezen. Ze krijgen extra aandacht. Vaak vergroot het ook het plezier in zelf lezen. In sommige gevallen zelfs even exclusieve een op een tijd. Welk kind geniet hier nou niet van?!

Voorlezen kan ook veiligheid bieden. Wanneer je op een vast moment voorleest biedt het structuur en regelmaat. Zo kan je kindje helemaal tot rust komen. Vaak zie je dat het een vast ritueel is voor het slapen gaan. De meeste kinderen komen tot rust tijdens het voorlezen. Een fijn voordeel voor het slapen gaan. Voorlezen voor het slapen gaan geeft ook duidelijkheid. Samen met je kindje sluit je de dag af en is het bedtijd.

Het maakt niet uit welke opleiding of moedertaal een ouder heeft. Alle kinderen profiteren evenveel van het dagelijks voorlezen.

Waar moet je op letten tijdens het voorlezen?

Voorlezen kan op ieder moment van de dag. Het is belangrijk om rustig te gaan zitten om voor te lezen. Bij voorkeur in een rustige omgeving. Op sommige momenten kan voorlezen ook een goede afleiding zijn, bijvoorbeeld tijdens het wachten of autorijden.

Je ziet bij je kindje duidelijk wanneer hij geen aandacht meer heeft voor het boek. Wanneer je kindje nog wat jonger is kun je het beste kiezen voor een kort verhaal, zodat je hem in een keer helemaal uit kunt lezen. Wanneer je kind nog meer wil lezen kun je het verhaal nog een keer lezen of een ander kort verhaaltje voorlezen.

Kinderen vinden het vaak erg leuk om verhalen meerdere keren te lezen. De herhaling vinden zij juist vaak erg leuk.

Het is bij jonge kinderen ook erg leuk om extra aandacht te besteden aan de plaatjes. Deze vertellen vaak veel over het verhaal. Als je samen kijkt en praat over de plaatjes leert je kind het verhaal beter begrijpen. Ook leert hij hierdoor te voorspellen wat er kan gaan gebeuren. Het is ook erg leuk om met het kind uitgebreid de kaft te bekijken en te voorspellen waar het verhaal over zal gaan.

Sommige kinderen komen tijdens het voorlezen met een opmerking of een vraag. Het is goed maar ook gezellig om hierop in te gaan. Zorg ervoor dat de onderbrekingen niet te lang duren. Pak daarna het verhaal weer op. Wanneer het hele verhaal uit is kun je erover verder praten. Voor peuters helpt het stellen van vragen en praten over het verhaal voor het vergroten van hun woordenschat. Sommige kinderen stellen geen of weinig vragen. Dan kun je natuurlijk zelf een gesprek starten.

Het is erg leuk om naar een verhaal te luisteren met allemaal gekke stemmetjes over verschillende intonaties. Let hierbij wel goed op de reactie van je kind. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij er bang van wordt. Met je stem kun je het verhaal minder of juist extra spannend maken.
Laat je kind een boek kiezen wat hij leuk vindt, maar het is ook belangrijk dat jij het verhaal leuk vindt. Als je het verhaal zelf niet leuk vindt lees je vaak ook minder leuk voor. Zorg voor een gevarieerd aanbod in boeken. Zo komt je kind in aanraking met veel nieuwe verhalen en woorden. Lees de moeilijke woorden voor en leg ze daarna uit. Zo leert je kind steeds nieuwe woorden in context kennen. Wanneer je twijfelt of je kind een bepaald woord kent kun je vragen of hij het kan uitleggen.

Een ander belangrijk punt is geef het goede voorbeeld. Lees zelf ook.

Als je kind al wat ouder is zullen de verhalen steeds langer worden. Je zult dan waarschijnlijk elke avond een stukje of hoofdstuk van het verhaal lezen. Wanneer je begint aan een nieuw stuk vraag je kind dan eens te vertellen wat er was gebeurd.

Blijf voorlezen ook als je kind al zelf kan lezen. Lees bijvoorbeeld om de beurt een bladzijde of hoofdstuk.

Zoals je hebt gelezen is voorlezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, maar geniet ook echt van dit ontspannen en gezellige momentje samen!

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *